Zin in lezen! in de onderbouw, groep 1 tot en met 4

Door te lezen maak je kennis met de wereld om je heen. Lezen is een noodzakelijke, maar ook fantastische vaardigheid. Toch blijkt dat veel leerlingen weinig zin hebben in lezen. Dit wordt meestal zichtbaar na enkele jaren leesonderwijs. Technisch lezen is in groep 3 vaker een doel dan een middel. Een klassikale aanpak sluit niet aan bij de verschillen die er zijn. Leren lezen en schrijven begint al op jonge leeftijd. Veel kinderen uit groep 2 kunnen al lezen of zijn er nog maar minimaal mee bezig. Met die verschillen gaan we iets doen.

Zin in lezen gaat over een leesaanpak die inzet op betekenisvol lezen en schrijven. Leerlingen nemen actief deel aan betekenisvolle geletterdheidspraktijken. De activiteiten zijn gericht op het bevorderen van de leesmotivatie, begrip, technisch lezen en woordenschat, waarbij we uitgaan van het werken vanuit spelverhalen. De aanpak komt vanuit het ontwikkelingsgericht onderwijs.

Wat leer je

  • je krijgt inspirerende voorbeelden aan de hand van beeldmateriaal, zoals de film die hoort bij deze werkwijze;
  • je bouwt spelverhalen op en neemt deel aan geletterdheidspratijken; 
  • je richt een een lees- schrijfomgeving in waarbinnen verbindingen worden gemaakt tussen het thema en lezen, schrijven en mondelinge taal;
  • je krijgt zicht op langlopende leerlijnen: van ontluikende, naar beginnende naar alfabetische geletterdheid;
  • je krijgt inzicht in de 10 ingrediënten van de Zin in lezen-aanpak;
  • je krijgt inzicht in hoe je schrijfbegeleiding verzorgt tijdens het gehele schrijfproces voor alle groepen 1 t/m 4;
  • je observeert leesontwikkeling met het vierveldenmodel;
  • je voert leesgesprekken;
  • je leert hoe je een aanpak voor aarzelende lezers kunt ontwerpen.

Werkwijze

Zin in lezen is een traject geschikt voor alle scholen die meer op een ontwikkelingsgerichte manier willen werken in de onderbouw. Het gaat hierbij om maatwerk. De invoering kan op verschillende manieren. Meestal starten we met de aanpak in groep 3 en gaan dan vervolgens verder met de groepen 1 en 2 of 4. Dit is afhankelijk van de visie van de school. Het is ook mogelijk om elementen van deze aanpak te gebruiken in je groep naast de methode. 

Doelgroep

Leerkrachten onderbouw groep 1 tot en met 4 en intern begeleiders.

Aantal bijeenkomsten

Minimaal vier van 2,5 uur.
De bijeenkomsten zijn een combinatie van theorie en praktijk. Aangezien het om maatwerk gaat kan het zijn dat er meerdere bijeenkomsten (zoals werkbijeenkomsten) ingepland worden.

Inspiratieavond

Op donderdag 7 november 2024 en woensdag 26 maart 2025 organiseren we een inspiratieavond over Zin in lezen. We laten een inspirerende film zien, gaan met elkaar in gesprek over het leesonderwijs in groep 3 en vertellen over onze aanpak.

Kijk hier voor meer informatie.

Aanmelden Inspiratieavond

 

Er komt ook een inspiratie avond voor de groepen 5 t/m 8. Meer informatie vind je hier.

Meer informatie

Twijfel je over welke cursus of opleiding het beste bij jou past? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.