Zin in lezen! In de midden- en bovenbouw, groep 5 tot en met 8

Door te lezen maak je kennis met de wereld om je heen. Lezen is een noodzakelijke, maar ook fantastische vaardigheid. Toch blijkt dat veel leerlingen weinig zin hebben in lezen. Dit wordt meestal zichtbaar na enkele jaren leesonderwijs. In deze cursus gaan we de leesmotivatie vergroten, zodat ook lezen meer wordt dan passieve consumptie.

Zin in lezen gaat over een leesaanpak die inzet op betekenisvol lezen en schrijven. Leerlingen nemen actief deel aan betekenisvolle geletterdheidspraktijken. Taal wordt gekoppeld aan actuele kwesties, uitgewerkt in thema’s. De activiteiten zijn gericht op het bevorderen van leesmotivatie, lezen met begrip, woordenschat, leesonderwijs en schrijfonderwijs. We gaan vanuit onderzoeksactiviteiten aan de slag met mondelinge- en schriftelijke taal.

Wat leer je

  • Je richt een lees- schrijfomgeving in waarbinnen verbindingen worden gemaakt tussen het thema en lezen, schrijven en mondelinge taal.
  • Betekenisvolle lees- en schrijfactiviteiten ontwerpen en uitvoeren met je groep: inzetten van het driefasenmodel: wat doe je voor – tijdens en na het lezen?
  • Schrijven en lezen aan elkaar verbinden.
  • Leesmotivatie, begrip, techniek en woordenschat verbonden houden bij leesactiviteiten. Inzetten van het vierveldenmodel voor ontwerpen, begeleiden en observeren.
  • Je voert leesgesprekken.
  • Een rijke leesomgeving creëren voor jouw groep.

Werkwijze

Je krijgt inspirerende voorbeelden aan de hand van beeldmateriaal, zoals de film die hoort bij deze werkwijze. In de bijeenkomsten illustreren we met voorbeelden uit de praktijk hoe Zin in Lezen in de midden- en bovenbouw eruit ziet. We herkennen de bouwstenen en oefenen ermee. Na de bijeenkomst ga je die in je eigen praktijk uitvoeren en reflecteren we in de volgende bijeenkomst op elkaars ervaringen. Deze cyclus herhalen we in elke bijeenkomst.

Doelgroep

Leerkrachten midden- en bovenbouw groep 5 tot en met 8 en intern begeleiders.

Aantal bijeenkomsten

Minimaal vier van 2,5 uur.
De bijeenkomsten zijn een combinatie van theorie en praktijk. Aangezien het om maatwerk gaat, kan het zijn dat er meerdere bijeenkomsten (zoals werkbijeenkomsten) ingepland worden.

Inspiratieavond

Op donderdagavond 31 januari 2024 en donderdagavond 23 mei 2024 organiseren we een inspiratieavond over Zin in Lezen. We laten een inspirerende film zien, gaan met elkaar in gesprek over taalonderwijs en vertellen over onze aanpak.

Kijk hier voor meer informatie (PDF)

Aanmelden Inspiratieavond

Meer informatie

Twijfel je over welke cursus of opleiding het beste bij jou past? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.