Spelbegeleiding in de onderbouw

Jonge kinderen leren door te spelen. Spel is de basis voor de zintuiglijke, cognitieve ontwikkeling en zelfsturing. Tijdens hun spel zijn kinderen als het ware een hoofd groter dan in de werkelijkheid. Om het spel en de spelkwaliteit naar een hoger niveau te kunnen tillen moet een leerkracht thuis zijn in professionele spelbegeleiding. In deze cursus leer je begeleidingstechnieken in te zetten en gaan we in op wat spel nu echt is en wat het niet is.

Voorwaarde is een rijke speelleeromgeving, zowel binnen als buiten. Hoeken en ruimtes moeten kinderen uitdagen tot verdere ontwikkeling. Spelen is een ideale activiteit voor het oefenen van de executieve functies c.q. de zelfsturing. Door het observeren van spel kan de leerkracht de cyclus van handelingsgericht werken inzetten. We gaan we ook in op de centrale vraag; waar en hoe vind ik de tijd om het spel professioneel te begeleiden?

Wat leer je

  • hoe je spelontwikkelingsfasen herkent en hoe je daarbij aansluit met je onderwijsaanbod;
  • hoe je professionele spel begeleidingstechnieken inzet bij kinderen die niet goed tot spel komen;
  • hoe je inspeelt op verschillen in spel tussen jongens en meisjes;
  • hoe je spelscripts en spelverhalen ontwerpt; 
  • hoe je zelfsturing stimuleert door het aanbieden van rijk thematisch rollenspel;
  • hoe je spel observeert;
  • hoe je een spelplan ontwerpt.

Werkwijze

We delen kennis en oefenen vaardigheden. Beeldmateriaal wordt hierbij ingezet. We werken plenair en in groepen. Na elke bijeenkomst formuleert de leerkracht een eigen opdracht en voert deze uit. De opgedane ervaringen worden de volgende bijeenkomst met elkaar besproken. In deze cursus krijg je veel handvatten aangereikt m.b.t. de vertaalslag van kennis naar praktijk.

Je leert anders kijken naar het spel bij kleuters. Zo mooi om aan te kunnen sluiten bij de ontwikkeling van het kind en om blije gemotiveerde kinderen in je klas te hebben.

Ervaring deelnemer

Doelgroep

Voor leerkrachten van groep 1 en 2 en intern begeleiders. Daarnaast is iedereen welkom die zijn/ haar kennis over het jonge kind wil vergroten.

Aantal bijeenkomsten

Drie van 2,5 uur.

Data en locatie

De cursussen die via de open inschrijvingen worden aangeboden vinden plaats in Borne.

Kosten

€ 420,- per deelnemer bij open inschrijving.

Deze training kan ook op incompany worden aangeboden en/of door academies worden ingekocht. We gaan dan vooraf in overleg om de inhoud aan te laten sluiten bij de behoeften en wensen.

De kosten zijn dan afhankelijk van de wensen en het aantal bijeenkomsten.

Kijk op de website van jouw academie of deze cursus/ workshop daar wordt aangeboden.

Meer informatie

Twijfel je over welke cursus of opleiding het beste bij jou past? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Inschrijven nieuwsbrief

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan hier in.