Workshop werken met ontwikkelingsmaterialen deel 2
Iedereen weet dat kinderen leren wanneer er sprake is van betrokkenheid en welbevinden. Tijdens het werken met ontwikkelingsmaterialen is betrokkenheid zichtbaar wanneer de leerkracht goed weet wat ze met materiaal kan doen en inzicht heeft in de moeilijkheidsgraad en de opbouw de materialen.
Dit onderdeel krijgt weinig aandacht in opleidingen waardoor de expertise rondom het werken met deze materialen dreigt te verdwijnen. Eén workshop kan al voldoende stimulans geven om het bewuster in de groep in te zetten.
Deze workshop is een vervolg op de workshop werken met ontwikkelingsmaterialen deel 1.
Deel 2 is voor iedereen toegankelijk om te volgen. In deze workshop gaan we praktisch in op het toepassen van ontwikkelingsmaterialen in jouw groep en hoe je alle kinderen ermee kan bereiken (inclusie).
Wat leer je
- Hoe kunnen ontwikkelingsmaterialen bijdragen aan inclusief onderwijs? Denk aan kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of kinderen die extra taalstimulans nodig hebben, of het versterken van executieve functies.
- Hoe kies je materialen voor je klas? Wat zijn basismaterialen en wat heeft jouw groep nodig?
- Hoe integreer je ontwikkelingsmaterialen betekenisvol in je thema? Wanneer maak je wel/niet gebruik van zelfgemaakte materialen?
- Hoe kan de inzet van ontwikkelingsmaterialen helpen om aan specifieke doelen te werken? Denk aan doelen zoals digitale geletterdheid (bijvoorbeeld codetaal bij een kralenplank).
- Welke observaties kun je verwerken in je ontwikkelvolgsysteem als kinderen werken met ontwikkelingsmaterialen. Wat kom je te weten over de ontwikkeling?
Werkwijze
Tijdens de bijeenkomst demonstreren we wat de mogelijkheden en doelen zijn van de ontwikkelingsmaterialen. Vervolgens oefenen we, zodat je tijdens je dagelijkse werk de vele 'lesjes' paraat hebt en direct kunt aansluiten bij de zone van de naaste ontwikkeling.
Doelgroep
Leerkrachten groep 1 en 2 en leerkrachtondersteuners. Kortom iedereen die met het jonge kind werkt is welkom.
Aantal bijeenkomsten
Eén van 3 uur.
Data en locatie
Schooljaar 2024-2025
Locatie: N.t.b.
Kosten
€ 140,- per deelnemer bij open inschrijving.
Deze workshop kan ook op incompany worden aangeboden en/of door academies worden ingekocht. We gaan dan vooraf in overleg om de inhoud aan te laten sluiten bij de behoeften en wensen.
De kosten zijn dan afhankelijk van de wensen en het aantal bijeenkomsten.
Kijk op de website van jouw academie of deze cursus/ workshop daar wordt aangeboden.
Meer informatie
Twijfel je over welke cursus of opleiding het beste bij jou past? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.