Masterclass hoogbegaafdheid en het Gevoelsorkest

"De emoties van (hoog)begaafden lopen sterk uiteen, dus deze workshop kan de professionele grip op het ondersteunen van emotieregulatie bij begaafde leerlingen en volwassenen vergroten."

Deze feedback gaf de beoordelingscommissie voor aanvragen ten bate van de ECHA conferentie in september 2022 in Den Haag. Tijdens de workshop ontdekten de deelnemers dat de inzet van het Gevoelsorkest ook om de volgende redenen ondersteunend is in de ontwikkeling en begeleiding van (hoog)begaafde mensen:

  • Het Gevoelsorkest biedt in eerste instantie een cognitieve benadering van het gebied van gevoelens en emoties.
  • Onderzoek laat zien dat hoogbegaafde leerlingen in veel gevallen ook hoog gevoelig zijn.
  • Bij veel (hoog)begaafde leerlingen lopen de cognitieve en emotionele ontwikkeling op jonge leeftijd uiteen. Het Gevoelsorkest biedt mogelijkheden om die beide kanten samen te laten werken.
  • Vanuit zowel nationale als internationale hoek wordt benadrukt dat aandacht voor de sociale en emotionele ontwikkeling van hoogbegaafde leerlingen essentieel, terwijl dit vaak vergeten wordt.

Werkwijze

Het Gevoelsorkest bestaat uit een doosje met 43 gekleurde kaartjes waarop gevoelens en emoties worden uitgebeeld. Door met deze kaartjes te werken kunnen leerlingen bewustzijn ontwikkelen over hun gevoelens en emoties, wanneer ze bijvoorbeeld actief zijn (spelen), wat die gevoelens betekenen en hoe je ermee om kunt gaan.

Het Gevoelsorkest gaat ervan uit dat ieder gevoel en iedere emotie een waarde of functie heeft. Door deze te onderkennen en te waarderen ontstaat een uitnodigende en onderzoekende houding in de manier waarop je ermee om kunt gaan. In dit proces speelt de leerkracht een cruciale rol. Door voorbeeldgedrag te tonen nodig je de leerlingen uit zelf te gaan onderzoeken en te oefenen.

De training neemt je mee in de manier waarop het orkest speelt. Je eigen orkest vormt daarvoor het uitgangspunt. Vervolgens onderzoek je de manier waarop je het Gevoelsorkest in je groep of in individuele begeleiding kunt gebruiken.

Docent

Maarten Haalboom heeft het Gevoelsorkest ontwikkeld en samen met Hetty Vossebeld ontworpen. Jarenlange ervaring in het werken met kinderen en volwassenen heeft geleid tot het schrijven van een boek over het Gevoelsorkest. Het boek geeft achtergronden en veel werkvormen. Inmiddels is er ook een Engelstalige versie van het orkest: The Orchestra of Emotions.

Tijdens de cursus deelt Maarten zijn ervaringen en zoekt hij samen met de deelnemers naar toepassingen in hun onderwijspraktijk, afhankelijk van de leeftijdsgroep waarmee gewerkt wordt. Veel werkvormen worden geoefend.

Doelgroep

De cursus is bedoeld voor professionals die een speciale opleiding hebben gevolgd rondom hoogbegaafdheid.

Aantal bijeenkomsten

Twee van 3 uur.

Data en locatie

Maandag 27 maart 2023 en maandag 8 mei 2023
18.30 - 21.30 uur

Kosten

€ 300,- per deelnemer.

Meer informatie

Twijfel je over welke cursus of opleiding het beste bij jou past? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.