Werken met het Gevoelsorkest

Groeien in omgaan met gevoelens en emoties

Iedereen voelt constant van alles en nog wat. Je gevoel doet altijd mee als je op een situatie reageert. Als leerkracht ondersteun je de leerlingen om zich bewuster te worden van hun gevoelens en emoties en hoe daarmee om te gaan. Vanuit executieve functies gaat het dan om de functie 'emotieregulatie'. Het Gevoelsorkest is daarvoor een praktisch en eenvoudig toe te passen instrument. De werkwijze is toegankelijk en door de vormgeving en onderbouwing kun je in je groep veel toepassingen ontdekken om met leerlingen te werken aan het bewust leren omgaan met gevoelens en emoties. Alle leerlingen hebben hier baat bij: de ervaring leert dat zeker ook gevoelige kinderen veel meer sturing leren geven aan alles wat ze ervaren.

Werkwijze

Het Gevoelsorkest bestaat uit een doosje met 43 gekleurde kaartjes waarop gevoelens en emoties worden uitgebeeld. Door met deze kaartjes te werken kunnen kinderen bewustzijn ontwikkelen over hun gevoelens en emoties, wanneer ze bijvoorbeeld actief zijn (spelen), wat die gevoelens betekenen en hoe je ermee om kunt gaan. Het Gevoelsorkest gaat ervan uit dat ieder gevoel en iedere emotie een waarde of functie heeft. Door deze te onderkennen en te waarderen ontstaat een uitnodigende en onderzoekende houding in de manier waarop je met die emoties om kunt gaan. In dit proces speelt de leerkracht een cruciale rol. Door voorbeeldgedrag te tonen nodig je de leerlingen uit zelf te gaan onderzoeken en te oefenen.

De training is toegespitst op het onderwijs en  neemt je mee in de manier waarop het orkest speelt. Je eigen orkest vormt daarvoor het uitgangspunt. Vervolgens onderzoek je de manier waarop je het Gevoelsorkest in je groep kunt gebruiken. 

Het is tijdens de training belangrijk dat je bereid bent je eigen gevoelens en emoties te onderzoeken.

Docent

Maarten Haalboom heeft het Gevoelsorkest ontwikkeld en samen met Hetty Vossebeld ontworpen. Jarenlange ervaring in het werken met kinderen en volwassenen heeft geleid tot het schrijven van een boek over het Gevoelsorkest. De methodiek wordt inmiddels in meerdere landen toegepast.

Het boek geeft achtergronden en veel werkvormen. Tijdens de cursus deelt Maarten zijn ervaringen en zoekt hij samen met de deelnemers naar toepassingen in hun onderwijspraktijk, afhankelijk van de leeftijdsgroep waarmee de leerkracht werkt. Veel werkvormen worden geoefend.

Doelgroep

Voor leerkrachten, intern begeleiders en remedial teachers.

Aantal bijeenkomsten

Vier van 2 uur.

Data en locatie

De cursussen die via de open inschrijvingen worden aangeboden vinden plaats in Borne.

Kosten

€ 495,- (inclusief het Gevoelsorkest en het boek) per deelnemer open inschrijving.

Deze training kan ook op incompany worden aangeboden en/of door academies worden ingekocht. We gaan dan vooraf in overleg om de inhoud aan te laten sluiten bij de behoeften en wensen.

De kosten zijn dan afhankelijk van de wensen en het aantal bijeenkomsten.

Kijk op de website van jouw academie of deze cursus/ workshop daar wordt aangeboden.

Meer informatie

Twijfel je over welke cursus of opleiding het beste bij jou past? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.