Ben jij gepassioneerd over het onderwijs en wil je hét verschil maken voor hoogbegaafde leerlingen? Wil je investeren in je eigen toekomst en in die van jouw leerlingen? Onze eenjarige opleiding specialist 'Hoogbegaafdheid & Differentiatie' biedt jou de unieke kans om je vaardigheden te ontwikkelen en je kennis te verdiepen!
Schrijf je vóór 31 mei 2025 in voor de opleiding en ontvang er een jaar lang het tijdschrift Talent bij – voor nóg meer inspiratie en groei. Ook kun je dan gebruik maken van het bijbehorende online platform.
Waarom de opleiding specialist 'Hoogbegaafdheid & Differentiatie'?
Wil jij er binnen jouw school voor zorgen dat hoogbegaafde leerlingen de uitdaging en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben? Dan is deze opleiding voor jou!
Hoogbegaafde leerlingen hebben vaak andere onderwijsbehoeften dan hun klasgenoten. Veel leerkrachten lopen tegen lastige vragen aan over het effectief begeleiden van hoogbegaafde leerlingen, zonder de andere leerlingen uit het oog te verliezen. Door de opleiding 'Hoogbegaafdheid & Differentiatie' maak jij het verschil voor jouw leerlingen door aan de slag te gaan met het volgende:
Meer motivatie en een betere ontwikkeling
Hoogbegaafde leerlingen vervelen zich snel en voelen zich soms onbegrepen. Hierdoor verliezen zij sneller hun motivatie en gaan zij onderpresteren. Een specialist hoogbegaafdheid kan dit herkennen en het onderwijsaanbod hierop aanpassen.
Passend onderwijs voor alle leerlingen
Door hoogbegaafde leerlingen snel in beeld te krijgen en hen te voorzien van het juiste aanbod, kun je effectief differentiëren in de klas. Bied de hoogbegaafde leerlingen de ondersteuning die zij nodig hebben, zonder de anderen in de steek te laten.
Effectieve communicatie en optimale samenwerking
Communicatie met collega's en ouders is enorm belangrijk bij het begeleiden van (hoogbegaafde) leerlingen. Wordt het aanspreekpunt en leer hoe je optimaal kunt samenwerken met ouders en binnen het team om de leerlingen hun beste kans te geven.
Deze opleiding geeft jou de kennis, tools en het zelfvertrouwen om inspirerend onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen een plaats te geven binnen de schoolorganisatie. Na het volgen van deze opleiding weet je als specialist wat je kunt betekenen in jouw school of bestuur. Je kunt je collega's ondersteunen en adviseren. Daarnaast weet jij hoe je kunt differentiëren en hoe je een inspirerende leeromgeving creëert waarin élke leerling zich optimaal kan ontwikkelen!
Waarom déze opleiding?
Tijdens deze opleiding bij Alice Bekke & Partners sta jij als student centraal. Er wordt van jou een actieve houding en inbreng verwacht. Je neemt de regie over je eigen leerproces en bepaalt zelf welke ontwikkelingsstappen je zet. Je ontwikkelt een onderzoekende houding. Natuurlijk word je hierin ondersteund en begeleid door ervaren professionals!
De opleiding onderscheidt zich verder door de sterke focus op implementatie in de werkomgeving. Voorafgaand aan de opleiding vindt een intakegesprek plaats waarin de rol van de specialist binnen de organisatie wordt besproken. Gedurende het jaar wordt een ontwikkelingsgesprek gehouden om de ontwikkeling van de specialist binnen de school te evalueren. Na de opleiding is er na enige tijd nog contact om te bespreken hoe je ontwikkeling verloopt en de implementatie van wat je geleerd hebt. Natuurlijk kun je dan ook nog vragen stellen. We denken graag mee!
De rol van een specialist hoogbegaafdheid
Een specialist voor hoogbegaafdheid en differentiatie is niet verplicht in het onderwijs. Toch speelt zo'n specialist in onze visie een cruciale rol binnen de school. De specialist is bijvoorbeeld:
- Het aanspreekpunt voor directie, leerkrachten en ouders over de begeleiding van begaafde leerlingen.
- Adviseur en begeleider in het vormgeven en uitvoeren van passend onderwijs.
- De schakel tussen beleid en praktijk, met oog voor implementatie en teambegeleiding.
- Zodanig opgeleid in differentiatie in de klas dat hij/zij leerlingen op maat ondersteunt en collega-leerkrachten zelf kan trainen in differentiatievaardigheden.
Daarnaast staat aandacht voor hoogbegaafdheid prominent op de agenda van het ministerie. De overheid wil dat scholen speciefieke aandachtspunten formuleren rondom hoogbegaafdheid en differentiatie. Wij dragen met het aanbieden van deze opleiding graag bij aan het vergroten van die deskundigheid.
Wat komt er aan bod?
De rode draad
Tijdens deze opleiding staat de student en diens competenties centraal. Het profiel van een Specialist Hoogbegaafdheid & Differentiatie binnen deze opleiding is gebaseerd op de competentiematrix van Van Gerven (2021). Dit betekent dat er vanuit vijf competentiedomeinen naar de begeleiding van hoogbegaafdheid wordt gekeken.
Daarnaast staat een uitgebalanceerde mix van theorie en praktijk centraal. De volgende elementen komen gedurende de hele opleiding terug:
- Verdiepte kennis
Je krijgt een diepgaand inzicht in het concept hoogbegaafdheid en de unieke leer- en ontwikkelbehoeften van leerlingen die kenmerken van hoogbegaafdheid vertonen. - Praktische strategieën voor differentiatie
Je leert hoe je begeleidingsmaatregelen als compacten, verrijken en versnellen effectief inzet in de praktijk. - Effectieve begeleidingsmethoden
Je krijgt toegang tot bewezen technieken om de motivatie en betrokkenheid van hoogbegaafde leerlingen te verhogen zonder concessies te doen aan de onderwijsbehoeften van andere leerlingen. - Vaardigheden
Je wordt vaardig om hoogbegaafde leerlingen op zowel cognitief als sociaal-emotioneel niveau te ondersteunen.
Thema's
De opleiding specialist Hoogbegaafdheid & Differentiatie bestaat uit 8 bijeenkomsten. In elke bijeenkomst staat een specifiek thema centraal. De volgende thema's komen in de opleiding terug:
- Visie op begaafdheid en onderwijsparadigma's.
- Competenties van de Specialist Hoogbegaafdheid & Differentiatie.
- Specialistische kennis over doelgroepen: hoogbegaafde leerlingen, begaafde leerlingen, leerlingen met een ontwikkelingsvoorsprong en excellente leerlingen.
- Theorieën over modellen: overexitabilities, profielen en hoogbegaafdheidstheorieën.
- Het brein en leren: mindset, flow en executieve functies.
- Differentiatie en begeleiding: van compacten tot verrijken op micro-, meso- en macroniveau.
- Onderpresteren en hoe je dit voorkomt.
- Diagnose versus misdiagnose.
- Valkuilen en signalering.
- Wetenschap over leren: motivatie en leerpotentieel benutten.
- Planmatig handelen: handelsgericht werken.
- Schoolontwikkeling: visieontwikkeling, betrekken van collega's, verandertrajecten, de rol van de specialist als expert die het team kan nemen etc.
- Begeleiding van collega's in het goed vormgeven van het onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen.
- Gesprekspartner binnen de school over onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen.
- Aandacht aan contact, communicatie en afstemming tussen school en ouders. We onderzoeken welke vormen van communicatie recht doen aan de eigenheid van alle betrokkenen.
- Welke organisatie in de school is voorwaardelijk voor een goede begeleiding? Hoe ontwikkel je een doorgaande begeleidingslijn?
Wat is onze werkwijze?
De opleiding bestaat uit 8 bijeenkomsten van 09:30 tot 16:30 uur. Tijdens de ochtenden krijg je theoretische en praktische inzichten, terwijl je in de middagen werkt in leerteams of intervisiegroepen om aan opdrachten te werken om je kennis direct toe te kunnen passen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld het oefenen van communicatieve vaardigheden, werken aan casussen, discussiëren of het bespreken van opdrachten. We werken veel in kleine groepen waar veel ruimte is voor interactie.
Toetsing en diplomering
Deze opleiding specialist Hoogbegaafdheid & Differentiatie hanteert het concept van programmatisch toetsen, waarbij toetsing en leren geïntegreerd zijn. Gedurende de opleiding verzamel je steeds informatie over jouw leerproces. Dit noemen we datapunten. Deze datapunten zijn bijvoorbeeld gemaakte opdrachten, beroepsproducten, presentaties, reflecties op je eigen ontwikkeling, feedback van anderen en de uitkomst van een kennistoets. Gedurende het jaar leg je aan de hand van de datapunten jouw ontwikkeling vast in een portfolio.
De opleiders begeleiden jou bij het monitoren van je leerproces en sturen bij waar nodig. Er wordt van jou als student een actieve houding en actieve inbreng verwacht. Feedback en ontwikkeling van zelfregulatie staan centraal. Je krijgt veel ruimte om je te ontwikkelen tot een specialist die vanuit kennis en zelfvertrouwen aan het werk kan gaan om het verschil te maken binnen de schoolorganisatie. Door continue feedback en begeleiding groei je optimaal in je rol als Specialist Hoogbegaafdheid & Differentiatie!
De opleiding wordt afgesloten met een erkend diploma van de Stichting Post Hoger Beroepsonderwijs (SPHBO/CPION). Na afronding van de opleiding wordt je naam opgenomen in het abituriëntenregister van vijf stichtingen voor postinitieel onderwijs en een groot aantal beroepsverenigingen.
Docenten
Aan deze opleiding werkt een team van gepassioneerde en deskundige docenten, die elk hun eigen expertise en ervaringen in hun vakgebied meebrengen. Ze beschikken over uitgebreide vakkennis en weten deze kennis ook op een inspirerende en toegankelijke manier over te brengen. Ze hebben veel ervaringen in de praktijk met hoogbegaafde leerlingen, in zowel het PO als in het VO. Ze geven bovendien cursussen, lezingen of zijn verbonden als expert aan een Samenwerkingsverband.

Alice Bekke

Maarten Haalboom

Rolinda Veldkamp
Iets voor jou? Meld je nu aan!
Ben je geïnteresseerd geraakt en wil jij je onderscheiden als Specialist Hoogbegaafdheid & Differentiatie? Meld je dan direct aan via de knop hiernaast. Schrijf je vóór 31 mei 2025 in voor de opleiding en ontvang er een jaar lang het tijdschrift Talent bij – voor nóg meer inspiratie en groei. Ook kun je dan gebruik maken van het bijbehorende online platform.
Voor wie is deze opleiding?
De opleiding specialist Hoogbegaafdheid en Differentiatie is speciaal ontwikkeld voor leerkrachten en intern begeleiders/coördinatoren in het primair en voortgezet onderwijs. De opleiding is ook geschikt voor plusklas-leerkrachten, directeuren en bovenschoolse ondersteuners. Er is geen voorkennis over hoogbegaafdheid vereist.
Om deze opleiding te volgen, moet je minstens in het bezit zijn van een bachelor diploma en een onderwijsbevoegdheid. Werk je niet op een school? Dan dien je de opdrachten uit te voeren in een passende werkomgeving.
Voorafgaand aan de opleiding vindt een intakegesprek plaats om de opleiding perfect op jouw behoeften af te stemmen.
Studiebelasting en data
De opleiding bestaat uit 8 bijeenkomsten van 09:30 tot 16:30 uur. De totale studiebelasting bedraagt 200 uur.
2025
donderdag 11 september - dinsdag 7 oktober - donderdag 13 november - dinsdag 9 december
2026
donderdag 15 januari - dinsdag 10 februari - donderdag 19 maart - dinsdag 14 april
Investering
De kosten voor deze opleiding zijn € 3.950,--. Dit is inclusief studiematerialen, zoals een map met inhoud en kaarten van het gevoelsorkest. De kosten zijn exclusief de literatuur.
Benodigde literatuur
Bakx, A. (2021)
Hoe dan?!: Pakkend onderwijs voor begaafde leerlingen. Pica Huizen.
Bakx, A. Boer de, E. Brand. van den M, Houtert van. T. (2022)
Werken met begaafdheid in de klas. Pedagogische sensitiviteit als leidraad. Van Gorcum.
Korthagen, F. Nuijten. E. (2020)
Krachtgericht coachen. Boom
Locatie
Landgoed het Zwanenhof
Retraitehuisweg 6
7625 SL Zenderen
Ik heb de hele opleiding als leerzaam en inspirerend ervaren. Bedankt voor de waardevolle avonden.
Ervaring deelnemer
Bedankt voor alle steun de afgelopen twee jaar. Nu is het tijd om verder te ontwikkelen en dat ga ik zeker doen!
Ervaring deelnemer
Meer informatie
Twijfel je over welke cursus of opleiding het beste bij jou past? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.