Post-HBO-opleiding specialist (hoog)begaafdheid en excellentie

Aandacht voor hoogbegaafdheid staat prominent op de agenda van het ministerie. De overheid wil dat scholen specifieke aandachtspunten formuleren rondom excellentie. Wij dragen met het aanbieden van deze opleiding graag bij aan het vergroten van de deskundigheid.

Om optimaal tegemoet te komen aan de onderwijsbehoeften van (hoog)begaafde leerlingen is het essentieel dat iedere school een opgeleide specialist in huis heeft. Deze specialist bezit kennis over de signalering en de begeleiding. Hij/zij moet bovendien in staat zijn om met collega’s en ouders samen te werken. 

Veelzijdig ingerichte opleiding 

In de opleiding komen veel verschillende onderwerpen voorbij, onderverdeeld in verschillende themablokken. Het eerste jaar bestaat uit drie blokken.

  • In het eerste blok gaan we dieper in op signaleren en diagnosticeren.
  • Vervolgens gaan we in blok 2 aan de slag met begeleiden en leren leren.
  • Blok 3 is gericht op communicatie. In dit blok gaan we ook in gesprek met een leerling (en zijn/haar ouders) die hun ervaringen met het onderwijs met ons delen. Van hun ervaringen, die niet altijd positief zijn, leren we veel.

Het tweede jaar bestaat uit twee blokken: de organisatie in de school en het afstudeerblok werken aan verandering. Je gaat aan de hand van de cyclus ontwerpend leren, aan de slag met een kwestie die in jouw praktijk opgelost moet worden.

De opleiding wordt afgesloten met een erkend diploma van Stichting Post Hoger Beroepsonderwijs Nederland (SPHBO/CPION). Na afronding van de opleiding wordt je naam opgenomen in het abituriëntenregister van vijf stichtingen voor postinitieel onderwijs en een groot aantal beroepsverengingen.

Wat leer je

Na het volgen van deze opleiding ben je in staat om het onderwijs voor begaafde leerlingen vorm te geven en uit te voeren. Daarnaast ben je in staat om je team aan te sturen en te begeleiden.

Ik heb de hele opleiding als leerzaam en inspirerend ervaren. Bedankt voor de waardevolle avonden.

Ervaring deelnemer

Bedankt voor alle steun de afgelopen twee jaar. Nu is het tijd om verder te ontwikkelen en dat ga ik zeker doen!

Ervaring deelnemer

Doelgroep

De opleiding is bedoeld voor leerkrachten en/of intern begeleiders werkzaam in het primair onderwijs en/of coördinatoren in het voortgezet onderwijs. Er is geen specifieke voorkennis over hoogbegaafdheid vereist.

Mocht je niet in het onderwijs werkzaam zijn, maar toch de opleiding willen volgen neem dan contact op.

Eerste jaars: groep 2025 - 2027

Blok 1: 20 januari - 10 februari - 10 maart - 14 april 2025

Blok 2: 12 mei - 2 juni 2025

Vervolgdata schooljaar 2025 - 2026 volgen z.s.m.

Tweede jaars: groep 2024 - 2026

Blok 3: 30 september - 4 november - 2 december -
13 januari 2025

Blok 4 en 5: 3 februari - 3 maart - 24 maart - 19 mei -
16 juni 2025

Na de zomer: afstudeerfase tot januari 2026.

Locatie

De bijeenkomsten vinden om de drie weken plaats op een maandagavond van 18.30 tot 21.30 uur in de Basisschool Bonifatius - Zaanstraat 10, 7523 HC te Enschede.

Meer informatie

Twijfel je over welke cursus of opleiding het beste bij jou past? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.