Executieve functies (zelfsturing)

Als door corona iets heel duidelijk is geworden dan is het wel dat kinderen die in staat zijn tot zelfsturing beter kunnen leren. Digitaal onderwijs liet de verschillen zien.  Meerdere onderzoeken tonen aan dat zelfsturing van groot belang is voor schoolsucces op korte en lange termijn. Hier kunnen we niet vroeg genoeg mee beginnen! 

In twee sessies maak je kennis met de de executieve functies die nodig zijn om tot concentratie, taakgerichtheid en zelfstandigheid te komen. Een rijke speelleeromgeving waarin pedagogische opvoedingsdoelen centraal staan is hierbij een voorwaarde. Daarnaast ga je ontwikkelingsmaterialen op een bepaalde wijze inzetten, zodat kinderen spelenderwijs oefenen in het reguleren en aansturen van het eigen gedrag. We werken praktisch met als doel dat je geïnspireerd raakt om de ontwikkeling van zelfsturing te stimuleren. 

Wat leer je

  • waarom executieve functies belangrijker zijn dan het IQ;
  • welke functies voor peuters belangrijk zijn;
  • hoe de fase van het zelf doen eruit ziet en hoe aangeleerde hulpeloosheid ontstaat;
  • op welke wijze je kinderen met spelletjes in je groep kunt ondersteunen;
  • hoe je uit verschillende materialen en middelen zelf activiteiten samenstelt voor je groep;
  • waarom kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong extra aandacht nodig hebben;
  • wat werkt wel en wat niet.

Werkwijze

We dragen kennis over en oefenen vaardigheden. Beeldmateriaal, middelen en materialen worden hierbij ingezet. We werken plenair en in groepen. Na elke bijeenkomst worden praktijkopdrachten gegeven. De opgedane ervaringen worden de volgende bijeenkomst met elkaar gedeeld. De meeste tips kun je de volgende dag al toepassen.

Doelgroep

Voor leerkrachten van alle groepen en intern begeleiders.

Aantal bijeenkomsten

Twee van 2,5 uur.

Data

Wil je meer weten over hoe jij je peuters kunt ondersteunen volg dan deze cursus waar we kennis en praktische tips aan elkaar koppelen. Deze cursus wordt in company gegeven.

Meer informatie

Twijfel je over welke cursus of opleiding het beste bij jou past? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.