Cursus ‘Spel en spelbegeleiding’

Inzicht in spelontwikkeling is essentieel voor elke onderbouwleerkracht. Jonge kinderen leren immers door te spelen. Spel is de basis voor de zintuiglijke en cognitieve ontwikkeling. In spel zijn kinderen als het ware een hoofd groter dan de werkelijkheid.

 

Het vormt de basis voor hun verdere ontwikkeling: aan planmatig werken in de middenbouw en bovenbouw gaat planmatig spelen vooraf.

U bent hier: Home » Basisonderwijs » Nascholing » Jonge kinderen » Cursus ‘Spel en spelbegeleiding’

Stimuleer de ontwikkeling

Om het spel en de spelkwaliteit professioneel te begeleiden zijn kennis en vaardigheden voorwaardelijk. Een rijke spelomgeving inrichten dagen kinderen uit tot verdere ontwikkeling. We gaan in op de centrale vraag: Hoe begeleid ik op een professionele wijze het spel van jonge kinderen?

Deelnemers die weinig voorkennis van het jonge kind bezitten raden we aan om eerst de cursus Onderwijs aan het jonge kind te volgen.

Wat leert u door deze cursus?

In deze cursus komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • Spelstimulering en spelbegeleiding;
  • Observeren en registreren van spel;
  • Verschillen in spel tussen jongens en meisjes en hoe ermee om te gaan;
  • De inzet van spelinterventies om de kwaliteit van spel te verhogen;
  • De begeleiding van geleide, begeleide en vrije activiteiten;
  • Spel in een rijke leeromgeving;
  • Rollenspel en spelontwikkeling;
  • De inzet van executieve functies bij spel.

iStock_000010483309_small

Praktische informatie

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van 2,5 uur. Je krijgt opdrachten die je direct kunt uitvoeren in de groep. Je ontvangt een certificaat van deelname wanneer je bij tenminste 80% van de bijeenkomsten aanwezig bent en de opdrachten met een voldoende zijn beoordeeld.

Maatgerichte benadering

In deze praktische cursus sluiten we aan bij specifieke wensen van de deelnemer. In de bijeenkomsten besteden we uitgebreid aandacht aan zijn praktijk, met opdrachten die hierin relevant en direct toepasbaar zijn.

Ook schoolbesturen of leidinggevenden kunnen deze cursus aanvragen. Bijvoorbeeld om het onderwijs aan het jonge kind in hun scholen te verbeteren en een betere afstemming bij de overgang van groep 2 naar 3 te behalen. Wij stellen graag samen met de opdrachtgever de inhoud vast.

kleuters hoeken

kleuters hoeken

Direct inschrijven Vragen? Neem contact op

Terug naar boven

Onze referenties

Neem vrijblijvend contact op

Bel 06 53838308 of ga naar de contactpagina.